Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει τη βιταμίνη C, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να την προσλάβει από τις τροφές.
Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα όπως:
- τη σύνθεση κολλαγόνου
- την ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση πληγών
- τη δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων
- την απορρόφηση του σιδήρου και στην απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών
- τη σπλήνα και το ήπαρ
- την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, όπου αποτελούν τη βάση σοβαρών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
- τη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και το στρες
Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τις πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σκόρδο, το λάχανο, τις φράουλες, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και τον ανανά. Επίσης βότανα, όπως το θυμάρι, το σέλινο και ο βασιλικός είναι καλές πηγές βιταμίνης C.
Στα συμπληρώματα διατροφής η βιταμίνη C υπάρχει διαθέσιμη και σε μη όξινη μορφή και πιο απορροφήσιμη, η λεγόμενη Ester-C οπού παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία του αίματος σε σχέση με την Βιταμίνη C.
Η δοσολογία ποικίλει με βάση την ηλικία και την ανάγκη. Μην υπερβαίνετε την ποσότητα λήψης βιταμίνης C καθώς μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.