Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€
Σίδηρος
Ο σίδηρος αποτελεί το πιο πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και η οποία δεσμεύει οξυγόνο κατά τη δίοδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις αρτηρίες των πνευμόνων για να το απελευθερώσει στους ιστούς του σώματος. Η αποθήκη του σιδήρου βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος και ονομάζεται φερριτίνη.
Μπορούμε να βρούμε σίδηρο σε τροφές όπως κόκκινο κρέας, γάλα, αυγά, όσπρια , ξηρούς καρπούς , δημητριακά. Ο σίδηρος των ζωικών τροφών είναι περισσότερο απορροφήσιμος από τον φυτικό. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια και προκαλεί αναιμία, επίμονη κόπωση και αδυναμία, μυϊκοί πόνοι, τριχόπτωση και γι’ αυτό οδηγεί τους περισσότερους ανθρώπους στην λήψη συμπληρώματος σιδήρου.
Η ποσότητα συμπληρώματος σιδήρου που πρέπει να λαμβάνεται ποικίλει με βάση το φύλο και την ηλικία, ενώ διαφορετικές ανάγκες, έχουν οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες.