Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό, με σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη διατήρηση της ομαλής διαφοροποίησης των επιθηλιακών κυττάρων. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως π.χ. ξηροφθαλμία.
Ιδιότητες και δράσεις:
Η βιταμίνη A συμβάλλει:
- στην ομαλή λειτουργία της όρασης
- στην κυτταρική διαφοροποίηση και το σχηματισμό νέων κυττάρων
- στη διατήρηση της υγείας και της συνοχής του δέρματος και των βλεννογόνων
- στην πρόληψη των λοιμώξεων της μύτης, του λάρυγγα, των πνευμόνων, του ουροποιητικού συστήματος κτλ
Η βιταμίνη Α απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται μαζί με λιπαρές τροφές. Πολλές πηγές ζωικής προέλευσης που περιέχουν βιταμίνη Α έχουν και αρκετά λιπαρά από τη φύση τους, όπως το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά και στα φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.
Η ποσότητα βιταμίνης Α που πρέπει να λαμβάνεται είναι διαφορετική για τα βρέφη, τους ενήλικες , τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες γυναίκες.